Procesul instructiv-educativ este modern şi de calitate pentru că există o bază didactico-materială adecvată, se bazează pe experienţa cadrelor didactice bine pregătite ce utilizează strategii didactice moderne şi metode de învăţare active-participative, țin seama de ritmul fiecărui copil şi de nevoile sale affective, valorizarea potenţialul, disponibilităţile şi aptitudinile manifestate de copii;
Jocul este folosit ca mijloc de socializare, de cunoaştere a lumii, a mediului natural, social şi cultural, de comunicare, de relaţionare şi de prietenie; Conţinuturile învățării sunt selectate după criterii ştiinţifice, adecvate nivelului de înţelegere şi tipului de învăţare specific vârstei;
Modelul educational promovat de gradinita noastra ofera copiilor:
- conditii optime pentru o dezvoltare armonioasa a personalitatii;
- posibilitatea de exprimare libera, stimularea increderii in propriile forte;
- dezvoltare individuala, cu accent pe cultivarea si valorificarea aptitudinilor intelectuale
- comunicare permanenta intre personal si parinti,.
Se creează astfel ambientul de colaborare, disponibilitate, calm si buna dispoziţie, pentru ca toţi copiii care sunt educaţi aici să poată creşte şi profita de şanse egale de educaţie şi instruire.
Cei 187 de copii înscrişi pentru anul şcolar 2017-2018 sunt repartizaţi la 9 grupe astfel:
- Grupa mica cu predare in limba romana: nivel 3-4 ani – 2 grupe
- Grupa mijlocie cu predare in limba romana: nivel 4 -5 ani – 3 grupe
- Grupa mare cu predare in limba romana : nivel: 5-6 ani – 3 grupe
- Grupa cu predare in limba germana – 1 grupa
În clădirea actuală a Grădiniţei nr. 116 au funcţionat Şcoala de Baieti si Internatul Scolii Normale de fete . Din anul 1952 a fost transformată în grădiniţă cu program prelungit.
În prezent aparţine statului roman, fiind lasata prin testament in anul 1910 şi se afla in administrarea Consiliului Local al sectorului 1, Bucuresti.